2012. június 30., szombat

Jana CEPELOVA - Viktoria AZRENKA
(WTA, Wimbledon) Június 30. 15:30

tipp: Azarenka -7,5 game (handicap)
odds: 2,15
office: unibet
tét: 10*


A szlovák FED Cup csapat legújabb üdvöskéje, akire még csak tét nélküli meccseken számított a kapitány, ám a tehetsége adott, hogy komolyabb eredményeket is szállítson majd, de ehhez pár évnek el kell még telnie. Az idei wimbledoni selejtezős sorsolás lehetővé tette számára a megindulást, s a főtáblán sem gabalyodott igazán nagy erőfelmérőbe, a Medin Garrigues elleni fordítást a spanyol dekoncentráltságának, a sötétedésnek, s a szétszabdalt mérkőzésnek is köszönheti a fiatal szlovák. Ezek után egy óriási minőségbeli ugrás a világranglista második fehérorosz Azarenka következik, akit az év eleji fantasztikus menetelés után, a salakos szezonban kissé megtépázták az ellenfelek és a fáradtság, ám Wimbledonban a renomé teljes visszaállítása érdekében érkezett, s ennek fényében szépen bele is kezdett, az ellenfelek megsemmisítésének. Falconinak nyitányként mindösszesen 5, Oprandinak bemelegedvén két gamet engedélyezett, elkapta a fonalat. Ennél kellemesebb ellenfél, mint egy fiatal, első füves pályás GS tornáján fellépő TOP10 -es riválist még pályán nem "érző" szlovák tini, nem lehet elképzelni a sikoltó bajnok Azarenkanak. Nagyszerű a szorzó, egy könnyed 6:2,6:2 -t simán képes lesz lehozni a belarus, sőt talán simábban is.
3:6,3:6
Tamira PASZEK - Yanina WICKMAYER
(WTA, Wimbledon) Június 29. 15:30

tipp: Paszek
odds: 1,57
office: sportingbet
tét: 10*


Rengeteg sérülés hátráltatta az elmúlt években az osztrák lányt, mondhatni szétszabdalta az idényeit, nem tudott egy kiegyensúlyozott, normál teljesítményt letenni az asztalra. Most a csillagzata nagyon összeállt Tamiranak. Kedvenc borítása a fű, indiai származását is ismervén, ezt sem tagadhatná le, tavaly is nagyot menetelt Eastbourne -ben, s Wimbledonban is negyeddöntőig futott, ahol csak Azarenka fékezte le. Az idei ráhangolás még jobbra sikeredett, Eastbourne -ben a mentális erejét is fitoktatván, öt mérkőzéslabdát hárítva! nyerte meg a Kerber elleni finálét, s itt Wimbledonban is óriási energia töltetet generált azzal, hogy az utolsó szalmaszálat megragadva fordított a nem is olyan rég világelsőként jegyzett Wozniacki ellen. Hihetetlen keményen, pontosan játszik a sógor színeket képviselő nációkat magában egyesítő lány, leüti ellenfeleit a pályáról. Wickmayer is a "püfölős" stílus képviselője, ám nála sokkal nagyobb most a hibaszázalék. A jelenlegi játéka elegendőnek bizonyult a formán kívül versenyző Kuznetsova, s az átlagos, de pluszt hozni nem tudó Voskoboeva ellen. Látva Tamira elképesztő megindulását ez a tündér mese nem most fog véget érni, sokkal kiegyensúlyozottabbnak tűnik Paszek, Wickmayer még nem érte el azt a szintet mellyel korábban nagyobb sikereket ért el, azzal megfoghatná ellenfelét, de a jelenlegi hullámzóbb mutatvánnyal kétlem.
2:6,7:6,7:5

2012. június 29., péntek

Sorana CIRSTEA - Maria KIRILENKO
(WTA, Wimbledon) Június 29. 16:30

tipp: Cirstea +3,5 game (handicap)
odds: 1,65
office: pinnacle sport
tét: 10*

A román lánynak rendre akad egy-egy fellángolása GS tornákon, emlékezhetünk a korábbi Roland Garros menetelésére is, ám tartósan nem tudta a szebbik arcát megmutatni a nagyérdeműnek, többnyire nagy zakókba futott bele a kiemeltekkel szemben. Úgy néz ki idén Wimbledonra időzítette a kiugrási pontját, Parmentier két szettben való kiiktatása is tapsra ragadhatja a tenisz kedvelőt, de ahogyan a kínai GS bajnok egyértelmű Li -t szó szerint leütötte a pályáról, azután már tapsvihar járna neki. Önbizalommal ütöget a román lány, semmi teher nincsen a vállain, ha tartja a koncentráltságát, s nem vált át hiba gyárba akkor még szebb menetelésnek lehetünk tanúi a részéről. A következő ellenfél a kisebbik Maria, név szerint Kirilenko, aki bár két könnyed forduló után érkezik látva például a Schiavone elleni teljesítményét - ahol elképesztő hibaszámot produkált, s egy nyert vesztett el - nem várok tőle hosszú időzést Wimbledonban. Az eddigi ellenfelei Cadantu és Dominguez-Lino nem a támadó tenisz hívei, inkább "munkás" stílusú játékkal rendelkeznek, nem tudták megnehezíteni Maria dolgát, ám egy támadó felfogású Cirstea könnyedén zavarba hozhatja, hibákra kényszerítheti majd az orosz szőkeséget. Eddig háromszor futottak össze 2-1 -es pozitív mérleggel büszkélkedhet a román lány, látva az első két forduló meccsét, kijelenthető elkapta a fonalat, s ha már elkapta, akkor Kiri babát minimum megszorongatja, de merészebb elképzelései is lehetnek a végeredményt és a továbbjutást illetően. Titkon tehát Cirstea sikert várok.
3:6,1:6

2012. június 27., szerda

Christina McHale - Mathilde JOHANSSON
(WTA, Wimbledon) Június 27. 17:00

tipp: McHale -1,5 set (handicap)
odds: 1,90
office: pinnacle sport
tét: 10*


Christina McHale az egyik legnagyobb amerikai tehetség, az elmúlt bő egy évben számos mérkőzésen jelezte a nálánál előrébb jegyzett nagy nevű ellenfelekkel szemben, hogy érdemes lesz figyelemmel követni a pályafutását, többen TOP10 -es masszív karriert is jósolnak neki. Számára a gyors borítás a legideálisabb, ezen a felszínen tudja leginkább érvényre juttatni gyors, akaratos játékát, mellyel múlt héten például Wozniacki -t is lehetetlen helyzetbe hozott, a dán védekezős teniszével végül semmire sem ment az ír és kubai származású amerikaival szemben. Kissé nehézkesre sikeredett a bemutatkozás, a szintén gyors borításokra specializálódott Konta ellen, aki nagy adogatásaival hozta zavarba McHale -t. A következő ellenfél Johansson -tól nem kell óriási adogatásokra számítani, az ő játéka salakra jó, gyors borításon nem szokása menetelni, az előző körben Tsurenko -val játszott egy szemcsés borításra illő, breakekkel szanaszét tűzdelt összecsapást. A francia lány részéről ez volt az első idei győzelem gyorsabb borításról, keményen idén 0-6 a mérlege, ha egy valamire is való, tehetséges játékos érkezik vele szembe akkor nem marad sok sansza. Véleményem szerint McHale érvényre juttatja ezen a borításon tanúsított technikás, erőtől duzzadó játékát, mellyel képtelen lesz felvenni a versenyt Mathilde, s viszonylag sima két szettben intézi el szőke ellenfelét.
7:5,7:5

2012. június 26., kedd

Kenny de SCHEPPER - Matthias BACHINGER
(ATP, Wimbledon) Június 26. 17:15

tipp: Bachinger +2,5 game (handicap)
odds: 1,80
office: bet365
tét: 10*

Mindig vannak olyan játékosok akiket óriási tehetségként harangoznak be, de nem tudják megváltani a világot. Ilyen a francia de Schepper is, akitől gyors borításokon mindig a dobbantást várták el,, de csak nem akart eljönni az áttörés. Mindezt leginkább mentális képességeinek "köszönheti" egyszerűen, ha elér egy nagy határponthoz, nem tudja átugrani a lécet, s vissza zuhan a közepes Challengeres masszába. A minimumot most is teljesítette a kvalifikáció legaljáról, három lépcsőt teljesített, ellenfelei azonban egyáltalán nem nevezhetőek fű szeretőnek, a visszavonuló és francia Davis Cup kapitánnyá kinevezett Clement, a salakos Ivo Minar és a szintén Dél-Amerikában szemcsés borításhoz szokott Felder. Most a főtáblán máris egy minőségbeli ugrás a német Bachinger személyében. A német nem fut olyan eredményes szezont, mint az elmúlt két évben, ám így is összekapja magát egy-egy mérkőzés erejéig, pihent állapotban érkezik, megvan az a játéka mellyel presszing alatt tudja tartani, akár nagyobb adogató hírében álló ellenfelét is. A fogadóirodák a gall fiút helyezték a favorit pozíciójába, ám nálam sokkal szorosabb ütközetre van kilátás, a francia a már említett fejbéli problémáival nem lesz képes sima meccsen behúzni a továbbjutást, Bachinger sokkal kellemetlenebb ellenfél, s ha már négy szettig érnek onnantól egyértelműen átfordulnak a kiosztott lapok, s a német lesz kedvezőbb helyzetben. Ha két szettes találkozóról lenne szó, akkor talán nem is ragadok billentyűzetet, így viszont érdemesnek tartom a bizalmam megszórásával a németet. Egy kiélezett találkozót várok, ahol a germán jobb mentális készsége dönthet pár game különbséggel.
6:4,6:2,6:2
Yanina WICKMAYER - Svetlana KUZNETSOVA
(WTA, Wimbledon) Június 26. 18:00

tipp: Kuznetsova
odds: 1,67
office: sportingbet
tét: 10*


Eljött a reváns ideje ... Tavaly ugyanebben a párosításban, végig orosz dominancia mellett, a belga egy fantasztikus utolsó gamet játszván szinte a földről fekvő pozícióból visszaütött labdával ütötte ki Svetlana -t. Nagy meccs volt, de bőven maradhatott hiányérzet a szinte zsebben lévő győzelem kieresztése után az oroszban. Most tanulva a tavalyi hibából, tartván az irányító teniszét, ami Wickmayer ellen nagy szó, mert a flamand lány is képes agresszor szerepben tündökölni. Ugyanakkor ez az agresszivitás a rosszabb napjain átfordulhat temérdek hiba gyárrá is, márpedig füvön kell talán a legpontosabb, leggyorsabb játékot előhúzni a cilinderből. A bad gasteini salakon döntőzött, ahol nem tudta szinten tartani magát, hullámzott a tenisze, a fűre áttérve pedig egy hatalmas verésbe futott bele a fiatal Gavrilova ellenében (1:6,2:6). Kuznetsova pihenten, füves edzések tömkelegét letudva áll a gyepre felfestett mészcsík elé. Wickmayer sokat hagyott ki, s nekem úgy tűnik fejben még nem ért el arra a szintre mellyel nagy tornán menetelésbe foghatna. Kuznetsova -nak most talán kiegyensúlyozottabb a formája, s ha az irányítást ténylegesen maga mellé veszi akkor sikerülhet a nagy visszavágás, s kitörölheti memóriájából a tavalyi rossz emlékű összecsapást is.

2012. június 25., hétfő

Philipp KOHLSCHREIBER - Tommy HAAS
(ATP, Wimbledon) Június 26. 16:00

tipp: Haas
odds: 1,65
office: unibet
tét: 10*

Igazi színtiszta német csúcstalálkozóról beszélhetünk ezen párosításban. A germánok korábbi TOP spílere Tommy Haas, a mostani nagy kedvenc Kohlschreiberrel mérkőzik. Szerencsétlen sorsolás, hogy ilyen korán már az első körben összefutnak honfitársként, de nincs mit tenni. Mindkét fél gyors, alapvonaljátékra képes, fifika terén talán Philipp áll előrébb, de fejben és masszivitásban Tommy képes lehet lassan kibillenteni ellenfelét. A közelmúltban már megcsodálhattuk a két játékost a hallei elődöntőbe, ahol a szokásokat nem meghazudtolva újra szoros, a végletekig kiélezett összecsapást tudott behúzni Haas. Érdekesség, hogy ezidáig rendre füvön és rendre Halle -ban futottak össze, 2-1 -re az idősebbik fél vezet, s most is ő áll neki jobb előjelekkel a találkozónak. Kohli rendre kifúj a hallei tornával, tavaly a győzelme után Wimbledonban Istomin búcsúztatta az első körben, ráadásul most kisebb kimerültség, sérülés is hátráltatta, ami miatt Eastbourne -ben jobbnak látta visszalépni a Seppi elleni negyeddöntőben. Kohli számára teljesen fitt állapotában is a legjobbjára van szüksége, hogy legyőzhesse Haas -t, ez két hete nem sikerült. Most egy felszabadult, nyomás nélkül pályára lépő a higgadtabb fejjel rendelkező Tommy a higgadtabb fejének és a kondíciójának köszönhetően ismételten felőrölheti kollégáját. Haas bombaformában van ezt a csapat VB -én is megmutatta, de még inkább füvön kapta el a fonalat, jelenlegi teljesítményét folytatván Kohlschreiber újbóli elverésével tarthatja idei makulátlan mérlegét zöld gyepen.
6:3,6:7,7:6,6:7,2:6

2012. június 24., vasárnap

CZINK Melinda - Johanna LARSSON
(WTA, Wimbledon) Június 25. 17:00

tipp: Czink 2-0 -ra nyer
odds: 2,20
office: bet365
tét: 10*


A magyarok közül papíron a borítást is szemügyre véve talán Czink Melinda kapta a könnyebb feladatot, melyet normális koncentrációval könnyedén meg is oldhat majd. Melinda tervszerűen, okosan készült fel Wimbledonra. Nottinghamben még a körülmények szokásával magyarázható a Tatishvili elleni döntő szettes veresége, a fejlődés jeleit a Birmingham -i egybőli reváns is mutatta, majd a Hantuchova elleni diadal is az önbizalmat építette, a fáradtság az esőzések által tologatott várakozás azonban keresztbe tett a frissebb Hsieh ellen. A wimbledoni kvalinak azonban töretlen bizalommal ugrott neki Melinda, s kisebb-nagyobb nehézségeket leküzdve, elérte a főtáblás szereplést. Ellenfele Larsson leginkább salakon mutatta meg kvalitásait, tavaly is az első körben dobta be a törölközőt úgy, hogy annak előtte volt egy füves ráhangolódása. Most egyetlen egy füves mérkőzés sincsen a kezeibe, csupán edzegetett a skandináv, ami egy éles GS torna előtt nagyon furcsán hat, s kockázatos is. Melinda erényeit ismerjük, kemény alapvonal játék, gyors labdamenetek, amivel tavaly például az első kör egyik meglepetését is szolgáltatta azzal, hogy hazaküldte két szettben Sam Stosur -t is. Larsson jelentősen visszaesett erre az évre elvétve nyer mérkőzést, s azt is inkább salakon, kemény pályáról is mindössze egy sikert jegyezhetett fel, azt is 5 játék után, mivel feladta ellenfele a mérkőzést. Úgy gondolom tartva a füves pályán eddig is mutatott határozott játékát Melinda képes lesz szett elvesztése nélkül tovább lépni a nyitókörből.
6:0,6:2
Carlos BERLOCQ - Ruben BEMELMANS
(ATP, Wimbledon) Június 25. 15:00

tipp: Berlocq +1,5 set (handicap)
odds: 1,84
office: unibet
tét: 10*


Megkezdődik a nagy füves menetelés, két hét múlva megtudjuk ki őrzi meg a trónját esetleg ki iratkozik fel újonnan a "halhatatlanok" közé. Addig is hosszú, rögös az út, amely sokak számára már az elején nagy kihívást jelent egy ki-ki meccs képében. Ilyen lehet a fifikás "őrült" inkább salakra specializálódott argentin Berlocq, s a nagy termetét, erős szerváit a gyors borításokon érvényesítő belga Bemelmans ütközete. Az irodák egyértelműen a flamand fiút tartják favoritnak köszönhetően füves mutatóinak, ám azt látni kell, hogy győzedelmes mérkőzéseit jobbára TOP100 -on kívüli ellenfelekkel szemben érte el. Nottinghamben Becker ütötte ki az első körben, a Queens Clubban Nalbandian a 2. körben könnyed két szettben okította, itt Wimbledonban pedig a selejtező három lépcsőjét megmászva került főtáblára. Berlocq pihenten mentálisan frissen állhat neki a bemutatkozó meccsének, ami egy hosszabb találkozón akár aranyat is érhet számára. Rakkolós, szívós, kellemetlen stílusát a gyorsabb borításokra is képes "átköltöztetni", mindezt rövidke idei füves szereplése is bizonyítja, a hazai közönség előtt versenyző Stebe ellen egy végsőkig kiélezett meccset vesztett el, a szigetekre érve, megvert egy Kukushkin -t, s csak a későbbi finalista, címvédő Seppi állította meg. Bemelmans képes az egyszerűbb találkozóiból is saját maga számára nehézkes hosszú csatákat alakítani. A dél-amerikai kiismerhetetlen stílusa megzavarhatja az egyenletességet szem előtt tartó belgát, ami egy igen marathoni összecsapást is előrevetíthet. Tavaly Dolgopolov -t is képes volt legyűrni Berlocq, a wimbledoni első fordulóban a füves specialistának mondott Karol Beck -től pedig csupán döntő szettben kapott ki. Bemelmans is hasonló kategória, mint a szlovák, az argentinban most is van annyi erő, hogy minimálisan egy döntő szettes vereségbe fulladjon ki, de a bukik számára meglepő sikere is bőven benne van a pakliban. Az alapvető füves jelzővel túlzottan is tisztelik az európai felet, Berlocq -nak megvan az a játéka mellyel alaposan begyújthat majd ellenfele számára.
5:7,7:6,3:6,6:7

2012. június 22., péntek

Tamira PASZEK - Angelique KERBER
(WTA, Eastbourne) Június 23. 12:00

tipp: Kerber 2-0 -ra nyer
odds: 1,70
office: bwin
tét: 10*

Azt, hogy minden adott lenne Eastbourne -ben a remek döntőkhöz, azt óriási túlzás lenne kijelenteni. A pénteki napon a megszokottnál is erősebb szél zavarta a játékot, ráadásul a center pályán még kavargóbb jelenlétével tette tiszteletét "windy". A jó játékosok azonban képesek ezen is átlendülni, s játékukat illeszteni a fennálló körülményekhez. Mind Paszek, mind Kerber meccsén jelen voltak a rossz időjárási körülmények, míg Paszeknek a saját elbizonytalanító Bartoli segített rengeteget, kis túlzással az osztrákot a gödörből saját maga segített kihúzni, teljesen összeesett az ugra-bugra gall. Kerber ellenben egész héten magabiztosan, szinte hiba nélkül menetelt a fináléba, ellenfelével szemben még hullámvölgye sem akadt, egyenes vonalon tudott eljutni a döntőbe. A Vesnina elleni első szett (3:6) remek ébresztőnek hatott a germán részéről, azóta megállíthatatlan Schhepers, Makarova és Zakopalova ellen is sima, rendre breakelt felvonásokban osztotta ki ellenfeleit. Kerber irányító teniszt játszik, s láthattuk ebben az erős szél sem tudta megakadályozni, remekül alkalmazkodott, s ha kellett akkor épp a védekezéssel bizonytalanította el riválisait. Paszek számára ez lesz a negyedik torna döntője, eddig kettőt nyert meg, de Kerber az első TOP10 -es ellenfele ilyen rangos lépcsőfokon a Bartoli elleni hullámzás egyáltalán nem megengedhető, a német kíméletlenül kihasználja majd a kínálkozó esélyeit. Véleményem szerint Kerber nagyobb tapasztalatát kihasználva, tartva a tornán mutatott egyenletes játékát két szettes siker után emeli magasba az eastbourne -i női trófeát.
5:7,6:3,7:5

2012. június 21., csütörtök

Philipp KOHLSCHREIBER - Andreas SEPPI
(ATP, Eastbourne) Június 21. 15:30


tipp: Seppi
odds: 2,29
office: pinnacle sport
tét: 10*


A szokásos hallei szép szereplése után Eastbourne -ben is tartja magát Kohlschreiber. Wimbledon előtt azonban nem érdemes teljesen kihajtania magát az embernek, ezt talán a német is felfogta. A szigetre érkezvén kellemesebb sorsolás ellenére is nehézkes két szettben került tovább a japán Soedan, majd a britek Jamie Bakere is alaposan megizzasztotta, mutatván azokat a jeleket, hogy frissesség terén már nem áll jól a germán. Érkezik a címvédő olasz Seppi, aki emlékezhetünk tavalya végére megsérülő Tipsat múlt felül, s most mindenáron szeretné megvédeni az akkor szerzett értékes pontokat. Képes ezen a borításon a gyors játékát erőltetve nyerni, de akár még füvön is hosszabb labdamenetekből győztesen kijönni a párharcokból. Jóval fittebb állapotban az olasz két meccsel a kezében, szemben Kohli aki hat ütközettel érkezik a gyepre. A német pontos precíz játékát alapvetően meghatározhatja a korábbi igénybevétel, Seppi képes felvenni a harcot egy 100 % os Kohli ellen is ezt korábbi találkozásaik során is bizonyította, de most egy kifacsartabb állapotban levő vetélytárs ellen már ő számít favoritnak nálam. Mindent egybevetve a frissesség, s az extra motiváció a tornagyőzelem megvédése, a fáradtabb, igénybe vett német szervezet ellen talján győzelmet ígér, magasabb odds ide, magasabb odds oda.
5:7,1:2 -nél Kohlschreiber feladta a küzdelmet.

2012. június 19., kedd

Benoit PAIRE - Lukas KUBOT
(ATP, Hertogenbosch) Június 20. 12:00

tipp: Kubot
odds: 1,58
office: pinnacle sport
tét: 10*


A tavalyi év során nőtte ki magát igazán a franciák tehetsége Paire. Leginkább salakon tudta megmutatni valós tudását, a csúcsot a belgrádi tornadöntő jelentette, azóta azonban nem tudta megismételni a menetelését, egy-egy mérkőzések behúzására tellett az erejéből. Kemény pályán is sikeres lehet a határozott játékával, ám e mellé fejben is oda kellene tennie magát. Többször láttam már a franciától, hogy hihetetlen koncentrálatlanul kezdett, ez pedig sokszor behozhatatlan hátrányt eredményezett. A még a French Open varázslatában élő Goffin -t könnyű szerrel csapta el, ám a remek páros játékosként is számon tartott, remekül röptéző, alapvonalról is jó irányítónak számító Kubot ellen semmilyen kilengés nem fog beleférni. Kubot a tavalyi évben is igazolta jó hírét, Wimbledonban hat mérkőzést is nyert, többek között a nagy adogató Karlovic -t is kiiktatta, ráadásul szett elvesztése nélkül, három felvonásban. Az eddigi füves idény is bizakodásra ad okot a lengyel szurkolók számára, Nieminen, s most Sela könnyed legyőzése mutatja jó formában van Lukas. Összegezve, remek adogatás, átlag feletti alapvonal játék és röpte játék, ezekben a tényezőkben ezen a borításon számomra meglepő lenne, ha felvenné a ritmust a gall fiú. Ami az első belga ellenféllel szemben elég volt az édeskevés, egy a hálóhoz is őrült módon érkező polákkal szemben.
6:3,0:6,6:4
Laura ROBSON - Jose Maria MARTINEZ SANCHEZ
(WTA, Eastbourne) Június 19. 14:15

tipp: Robson
odds: 1,80
office: unibet
tét: 10*


Újra itt vagyunk a mindig szeles Eastbourne -ben, kevesebb, mint egy héttel a wimbledoni kezdés előtt. A legjobbak nem is fecsérlik az időt tétmeccsekre, inkább a hátsó füves tornákon készülnek fel a nagy megmérettetésre. Az angolok azonban nem tehetnek ilyet, örülnek, ha a saját rendezésű versenyeken részt vehetnek. Laura Robson számára is egy hasznos állomás ez, a múlt heti gyengébb szereplést szeretné feledtetni, azt tudjuk Birminghamben bőven maradt a a tankjában, Erakovic ellen az döntött, hogy ki kezdhette a döntő szettben az adogatást. Az angol ifik remek kis füves játékosok, Robson is agresszív játékkal rendelkezik, mely mellé kulcsfontosságú egy jó koncentráció. Úgy néz ki ezen a héten sikerült fejben rendezni a dolgokat, ennek is köszönhető a Borthwick és a Jovanovski felett aratott fölényes sikere. A következő ellenfél a kiemeltként csak most szóhoz jutó Martinez Sanchez, ám ez a megkülönböztetett figyelem a korábbi eredményeinek köszönhető, az idei évben az RG -és kisebb pislákolását tekintve csak szenvedett a spanyol, csoda az id, hogy egyáltalán még a befér a TOP50 -be. Gyors borításon alig lépett pályára, füvön pedig ez lesz idén az első fellépése. Ez óriási hátrány egy olyan fiatal sikerre éhes ellenféllel szemben, mint Robson, hiszen az ő kezében már hét lejátszott füves találkozó is van. Úgy vélem Martinez -nek ez a meccs az "akklimatizálódásra" fog elmenni, nem fogja tudni megállítani a lendületbe kerülő angol lányt.
3:6,6:2,6:2

2012. június 18., hétfő

Olaszország - Írország
(Labdarúgás, Euro 2012) Június 18. 20:45

tipp: Írország nem szerez gólt
odds: 2,00
office: unibet
tét: 10*

Az olaszok számára rendre izgulósra sikeredik az utolsó mérkőzés a csoport küzdelmek során. Prandelli fiai a franciák elleni bizakodásra okot adó iksz után a horvátok ellen megnyert mérkőzést engedtek ki a kezükből, azzal, hogy túlzottan is ráültek az eredményre. Az első félidőben eldönthették volna a dalmátok elleni csatát, a második félidőben már nem volt erejük a megújulásra. Most egy kötelezőnek mondható feladat vár Pirlo -ékra, legyőzni a megszokottakhoz képest gyengébben szereplő íreket, akik ezen az kontinensviadalon a leggyérebb támadófutballt mutatták be. Láthattuk Budapesten is a zöld mezeseket, támadó futballjuk hagyott maga után kívánnivalót, Robbie kenek szinte semmit sem mutattak, a cseresoruk több életet vitt a játékba. Az esős horvátok elleni egyetlen szerencsés góljukat leszámítva nem brillíroztak az ellen ketrece előtt, most a catenaccio -hoz nagyon is értő olaszok ellen, akik számára elsődleges feladat a góltalanság megőrzése, talán az eddigieknél nehezebb feladatuk lesz. Az olasz válogatott ebben az évben rendre kevés gólos találkozókat vívott ahol egy gól döntött illetve egy-egy góllal egyeztek ki az csapatok a végeredményben (egyetlen kivétel az oroszok Eb előtti lerohanása volt, de aztán láthattuk mit értek vele.) Az olaszok, ha nagyon akarnak valamit akkor azt véghez viszik, egyik fő erényük a védekezés segítségével. Az írekben nem érezni az erőt, igaz, hogy most már "szabadon" játszhatnak, de eddig sem a könnyedség hiánya okozta a halovány, eredménytelen támadójátékukat. Ma olasz siker várható a rutinos Buffon kapus lehúzott rolója mellett. Tippem: 2-0 vagy 1-0.
Eredmény: 2-0 (1-0)
Leonardo MAYER - Mikhail LEDOVSKIKH
(ATP, Hertogenbosch) Június 18. 14:00

tipp: Mayer
odds: 1,65
office: pinnacle sport
tét: 10*


Megszokhattuk, hogy a dél-amerikaiak főleg salakon brillíroznak, ám az argentinok rendre olyan játékosokat állítanak "futószalagra" akik univerzális játékosként állják meg e helyüket, s olyan tenisszel rendelkeznek, mellyel gyorsabb borításokon is megállják a helyüket. Ilyen az agresszív harcmodorral rendelkező, adogatásaival főleg ezen a borításon jó operál Mayer is. A gaucho teniszező bár kevés mérkőzést játszik ezen a felületen, a közepes képességű ellenfelekkel szemben, az irányító jellegű teniszével rendre sikert tud elérni. Mai ellenfele a selejtezőből magát felküzdő orosz Ledovskikh akinek eredményeit jobbára volt szovjet tagállamok CH versenyeiről követhettük. A kvalifikációs találkozóit figyelve, megállapíthattuk, hogy ő is a gyors labdamenetekre törekszik, s próbál élni a borítás adta lehetőségekkel. Tegnap egy alaposan alul motivált, kedvetlen Becker -t ütött ki a selejtező utolsó lépcsőjén, ám ha sikerre éhes, koncentrált ellenfél érkezik őt is el lehet bizonytalanítani, például a múlt heti Zhang elleni nagyon sima vereség is bizonyítja (4:6,1:6). Úgy vélem egy darabon adogató háborúra készülhetünk, ám a végső sikerhez szükséges plusszal, rutinnal Mayer rendelkezik, ez a tényező valamint, hogy az orosz versenyző hajlamos a magasabban jegyzett ellenfelek nyomása alatt megtörni dél-amerikai továbbjutást vetít előre.
6:4,6:2

2012. június 15., péntek

Melanie OUDIN - Irina FALCONI
(WTA, Birmingham) Június 16. 14:00

tipp: Oudin
odds: 1,72
office: pinnacle sport
tét: 10*

Az óriási tehetségnek kikiáltott Oudin -t már szinte lassan mindenki, köztük én is eltemettem, majdnem végleg, aztán a számára teljesen holtnak tűnő salak szezon után, fűre lépve egy csapásra újra erőre támadt. Történtek már ilyen csodák, s úgy néz ki a kis amerikai is belekapaszkodott az utolsó szalmaszálba, mielőtt végleg eltűnt volna a tenisz sötét oldalának legmélyebb bugyraiban. Elsősorban fejben kellett összeraknia magát, s ahogyan nyilatkozta újra élvezi a teniszt, s ez a legfontosabb ahhoz, hogy visszajusson oda, ahová a tehetsége predesztinálja őt. Nagyon összekapta magát tehát Melanie, ezzel a kiegyensúlyozott stílussal lehet csak megtörni a masszív játékra képes honfitársat Falconi -t. Ugyanez nem sikerült Babos Timinek, akire éppen a hiszti a szétszórtság jellemző mostanában. Az ecuadori születésű Irina akkor képes igazán játszani, ha hagyják a saját "medrében" ütögetni, az eddigi riválisok nem voltak megtörni a szívós, mindenhová odaérő stílusát, ehhez egy technikás, okos játékos szükségeltetik, s Oudin pont ilyen kvalitással rendelkezik. A közelmúltban a gödörből kifele jövet egyszer már sikerült a győzelem Oudinnek, salakon három szettben, most a számára kedvezőbb füves borításon, tartva relaxált állapotát ismételten behúzhatja a találkozót.
6:4,5:7,7:5

2012. június 14., csütörtök

Spanyolország - Írország
(Labdarúgás, Euro 2012) Június 14. 20:45

tipp: Spanyolország -1 gól (handicap)
odds: 1,83
office: bet365
tét: 10*

Spanyolország címvédőként Del Bosque irányításával is toronymagas esélyesként érkezett Lengyelországba. A legnehezebbnek ígérkező találkozón már a nyitó körben túl estek egy igazi csúcs derbin ikszeltek az olaszokkal, ahol jól látszott mindkét csapat megelégedett a végén az egy-egy igazságosan elosztott ponttal. A spanyolok úgy számolnak az íreket és a horvátokat legyőzik így nem lehet kérdés a továbbjutásuk. Én is így gondolkozom, ráadásul az írek nem csak papíron de a pályán is a leggyengébb Eb produkciót vitték a gyepre. Budapesten a felkészülési találkozón még úgy gondoltam tartalékolnak a derék zöld mezesek, de nem, Robbie Keanek -be erre a kontinensviadalra jóval kevesebb talentum szorult, nincsenek igazi vezéregyéniségei az együttesnek, ráadásul a védelmük nagyon sebezhetőnek tűnik. Az írek igazán odahaza képesek a szurkolóik buzdítása mellett felszívni magukat, idegenben vagy semleges pályán sokkal gyámoltalanabbaknak tűnnek. Az említett védelmet a horvátok könnyű szerrel zilálták szét, ráadásban még ajándékoztak is szituációkat melyből könnyűszerrel kaptak gólokat. A spanyolok góldús mérkőzésekkel hangoltak az Eb -re, s ami jó hír szinte az össze csatáruk góllal jelezte kapitánya számára, lehet rájuk számítani. Cazorla, Negredo, Fernando Torres, de a középpályásokban is ott a gólveszély Xabi Alonso, Mata, Pedro. Egy szó, mint száz az Eb legnagyobb esélyese, az általam leggyengébbnek vélt írek ellen tarthat erődemonstrációt, s ha nyer azt nem minimális egy góllal teszi majd meg.
Eredmény: 4-0 (2-0)
Olaszország - Horvátország
(Labdarúgás, Euro 2012) Június 14. 18:00

tipp: Olaszország
odds: 2,40
office: unibet
tét: 10*

A címvédő Spanyolország mellett egyértelmű az itt pályára lépő két nemzeti tizenegy vív majd élet-halál harcot a másik továbbjutó helyért. Sokan túlértékelik a dalmátok írek felett aratott magabiztos sikerét, bár Bilic fiai tényleg könnyű szerrel igázták le a szigetlakókat, Mandzukic remeklésének köszönhetően. Az írek azonban a pofozógép szerepét tölthetik be a csoportban, óriási egyéni hibákat követtek el Trap mester fiai, így ebből a találkozóból én nem vonnék le messzemenő következtetéseket. Az olaszok túl vannak a legnehezebbnek ígérkező csoporttalálkozón, ahol egy remek eredményt tudtak felmutatni az 1-1 formájában, egy olyan találkozón, ahol voltak periódusok mikor közelebb álltak a győzelemhez, mint a címvédő. Az újabb bundabotrány sújtotta talján futballnak ismét kapaszkodóra van szüksége, ugyanúgy, mint 2006 -ban, ahol végül világbajnoki címbe "menekültek" Cannavarroék. Prandelli megfelelően frissítette a keretet az elmúlt két évben, így már nem kell öreg csapatról beszélni, tehetséges fiatalok éppúgy megtalálhatóak, mint sokat tapasztalt vén rókák (Pirlo, De Rossi), megfelelő arányban jól választott keretet a mester. Úgy vélem a horvátok számára az írek nem nyújtottak túl nagy feladatot, s ez talán téves következtetések levonását is okozhatja a dalmát fejekben. Az olaszok nagyon sokat várnak támadóiktól, főleg Balotellitől, akinél már nagyon érik egy gól, de ott van Di Natale is, aki a fontos találkozókon rendre "biggyeszt" egyet az ellen ketrecébe. A horvátoknak hiányozni fog, hogy a felkészülés során igazán nagy csapat ellen nem érték fel erejüket, míg az olaszok többször is bevállalták a nagy falatot, a fejlődés valamint a hibák feltárásának érdekében. Az azzur-kékekben ismételten dolgozik a bizonyítási vágy, míg a horvátok masszív csapat benyomását keltik, de a különbséget a meglepőt meghúzni képes itáliai csatároktól várom. Az éles szituációban már-már hagyományos egy gólos azzurri sikert várom.
Eredmény: 1-1 (1-0)
James DUCKWORTH - Jesse LEVINE
(ATP Challenger, Nottingham 2) Június 14. 15:00

tipp: Levine
odds: 1,53
office: bet365
tét: 10*

Furcsa leírni egy ausztrálról, de a fiatal 20. életévébe lépő Duckworth salak szerető teniszezőnek mondható, nem véletlen, hogy jobb eredményeit ezen a borításon érte el, s a tavalyi mérkőzéseinek 90% -t szemcsés borításon vívta. Az idei évben azonban változtattak a stábjával, s erőltették az egyéb borításokon való szereplést, aminek meg lett az eredménye. Emlékezhetünk mennyire megizzasztotta az év elején az AUS Openen Janko Tipsarevic -t, de akadt egy Challengeres caloundrai szebb eredménye is. Ezek után ismét a számára olyan kedvelt salakos szezon jött, ám az Európába való átruccanás, átállási nehézségek az eredmény rovására mentek. Itt füvön mutatott életjeleket, szerencséjére két gyengébb, illetve tudása alatt teljesítő Ram -t és Bossel -t kellett félresöpörnie, most azonban a CH szinten óriási tapasztalattal bíró, sokak által kisebb varázslónak is nevezett Levine érkezik. Levine remek játékos, technikailag igen képzett, nagyon nehéz felvenni vele a versenyt ilyen szinteken. A másik ereje a mentális felkészültségéből adódik, nem egyszer tudta az utolsó pillanatokban a saját maga javára fordítani a sokak által már elvesztettnek tűnő helyzeteket. Nottinghamben eddig szettveszteség nélkül, a legutóbbi körben a jó füves hírében álló Kendrick -nek "osztva az észt" került tovább. Az amerikai ezen a borításon jóval gyorsabb tenisszel rendelkezik, s ennek az eredményben is meg kellene majd mutatkoznia!
4:6,5:7

2012. június 13., szerda

Ivo KARLOVIC - Yen-Hsun LU
(ATP, Queens Club - London) Június 13. 13:00

tipp: Karlovic -1,5 set
odds: 1,72
office: pinnacle sport
tét: 10*


Adott a világ egyik legmagasabb adogatója Ivo Karlovic + füves borítás! Ha ezt meghallják az ellenfelek remegni kezdenek. Szegény Lleyton Hewitt -nak sem volt alkalma teljesen visszaszokni a kedvenc borítására, amin anno GS győzelmet ünnepelhetett, hiszen a dalmát óriás kivégezte, s nem csak a remek szerváinak, de okos fogadójátékának is köszönhetően. Okosan nyesegette kifele a labdákat Karlovic, a szervajátékának megingathatatlansága pedig teljesen elbizonytalanította az ausztrált. Ugyanez várhat a Tajvan büszkeségére Lu -ra is. A taipei fiú Kunitsyn -t nagy csatában verte meg a Queens Clubban tegnap, ám ott nem volt kitéve extra frusztrációnak, mint aminek ma lesz. Remek kis játékosnak, játék ügyes szereplőnek számít, ám a nagy adogatókkal szemben eddig nem járt sikerrel Lu. Az eddigi három ütközetük is nyomasztó horvát fölényről beszél, pedig füvön még nem is találkoztak. Karlo remek formáját látva, a kétségeket ki lehet zárni, mi szerint még bele kellene rázódnia a nagyobb kihagyásai után. A gyors borítás újból kedvet és erőt adott a teniszének, s ezt Lu fogja ismételten bánni. Két szettes Karlovic sikert vizionálok.
7:6,6:7,6:7

2012. június 12., kedd

Lengyelország - Oroszország
(Labdarúgás, Euro 2012) Június 12. 20:45

tipp: Oroszország
odds: 2,50
office: bet365
tét: 10*

Nem sikerült a Smuda tanítványoknak megörvendeztetni az előzetesen legkönnyebbnek ígérkező, nyitó-csoport találkozón a szurkolókat. Ezzel kisebb-nagyobb követ helyeztek a vállukra a lengyelek, immáron eredménykényszerben kénytelenek pályára futni. Nekem úgy tűnik túl sokat várnak a hazaiaktól, nagy teher rajtuk, s kérdés a nagy elvárásoknak megtudnak e felelni. A felkészülés során is nyikorgott a gépezet, közepes ellenfeleket kínlódva vertek 1-0 -ra. A görögök ellen álomszerűen indult a találkozó, óriási nyomás alá helyezték a helléneket, utána azonban előjöttek a hiányosságok, s egy foghíjas görög válogatott, emberhátrányban tudta átvenni az irányítást! ez igazán elgondolkodtató tény! Az oroszok az Eb eddigi legmeggyőzőbb bemutatkozását prezentálták, csak úgy átfutottak a cseheken, mint kés a vajon, úgy nyertek 4-1 -re, hogy akár dupláját is rúghatták volna, ha koncentráltabbak Dzagoevék, de főleg Kerzhakov. A lengyelek igazán nagy játékerőt képviselő ellenféllel nem találkoztak az elmúlt fél évben. Tavaly az olaszok novemberi látogatásánál ki is kaptak 0-2 -re ... Dick Advocaat nem vesz vissza a tempóból ugyanazzal a hévvel, támadófutballal ugorhatnak neki a lengyeleknek is, nincs min hezitálni, be kell húzniuk ezt a mérkőzést, ha lazábban szeretnék venni a görögök elleni záró találkozót, gondolván a hosszabb menetelésre, a pihentetés lehetőségére. A lengyelek számomra kissé sablonosnak tűntek a meccs végére, a védelmüket a görögök is szétkuszálták, mit várhatunk az agresszívebb, gyorsabb oroszoktól majd? Véleményem szerint az oroszok ma este bizonyítják nem véletlen játékkal ütötték ki a cseheket, a tudatosság a jó forma a társrendezővel szemben is sikert érhet, pláne úgy, hogy a lengyeleket béníthatja majd a már említett eredménykényszer.
Eredmény: 1-1 (0-1)
Viktor TROICKI - Benjamin BECKER
(ATP, Halle) Június 12. 15:30

tipp: Becker
odds: 1,90
office: bet365
tét: 10*


A salakos rengetegből végül csak kiértünk a zöld füves "tisztásra". A szigetországon kívül a hagyományos hallei tornát is megrendezik, ahol próbálnak a rendezők a sajátjaik kedvében járni, s kiszolgálni őket maximálisan, hogy csak is a játékra koncentrálhassanak. Visszatérő vendég Becker is, aki számára a füves szezon jelenti az év csúcspontját, játékát leginkább ezen a pályaborításon tudja csillogtatni, fekszik számára a gyors alapvonal játék, s a röptézéstől sem riad vissza. Ahogyan például a franciáknál Mahut, úgy a németeknél Becker az egyik fő füves kolompos, erre a tornára is kellően melegített, Nottinghamben tornát is tudott nyerni, a döntőben az anno szintén füvön megismert orosz Tursunov ellenében. A jó forma is adott tehát, most a hazai közönség buzdítása sem maradhat el, ilyen körülmények csak is germán még jobb teljesítményét idézhetik elő. Az ellenfél a néha eszetlenül ütögető szerb Troicki, aki kemény és igen határozott teniszre képes, ám igazán tartósan nem tudja tartani a koncentráltságát. Troicki számára ez lesz az első idei gyepen vívott találkozó, ilyenkor kell egy kis idő az átállásra, míg ráérez valaki az adott borítás csínját-bínját. A németnek az "aklimatizálódással" már nem lesznek gondjai, ezt a belőtt állapotát az elején kamatoztathatja, a szervája pedig a legjobbak közé tartozik füvön, amivel be is húzhatja majd a mérkőzést. Eddig két randevújuk akat, 1-1 az állás, ezen a borításon azonban Beckernek áll a zászló, s látva remek formáját szerintem be is húzza a találkozót, örvendeztetvén a helyi publikumot.
6:2,7:6

2012. június 10., vasárnap

Ukrajna - Svédország
(Labdarúgás, Euro 2012) Június 11. 20:45

tipp: Mindkét csapat gólt szerez
odds: 2,00
office: bet365
tét: 10*

A másik rendező is beleveti magát az éles küzdelmekbe. Az ukránok is alig várják a rajtot, Oleg Blohin fiai már két éve éheznek tétmérkőzésre, s az azon aratott győzelemre, győzelmekre. Most a nép előtt, teli buzgalommal vágnak neki a nagy feladatnak, Ukrajna különválása óta ez az első sportrendezvény mely ténylegesen összekovácsolja a "szabad" ukrán nemzetet, óriási a bizonyítási vágy. A felkészülés remekül sikerült, a sárga mezesek az elmúlt bő félévben, az előző évekhez képest rendre gólgazdag győzelmeket arattak, szembetűnő változás ez Blohin csapatánál, s ez a nagy változás hozhatja az átütő sikert is Sevcsenkoék számára. A felkészülés során Bulgáriát 3-0 -ra, az észteket 2-0 és 4-0 -ra, Izraelt idegenben 3-2 -re, Ausztriát 2-1 -re verték, de igazán értékmérő a tavalyi németek elleni fesztivál hangulatú 3-3 is. A csatárok alaposan feltankolták az önbizalmukat, s nagy szó, hogy most nem egy-egy Seva vagy Voronin -t nyomja a gólszerzés terhe, hanem ott vannak tehetséges, jó formában levő csatárok, mint a két Dinamo Kijeves Jarmolenko és Milevszkij, de Nazarov és és a középpálya motorja Huszev is elemében van. Az utolsó két hangoló meccs nem mérvadó, a bécsi 2-3 és ai ingolstadti törökök elleni 0-2 -es vereségnél a játékosok fejben már otthon a kijevi Stadionban érezték magukat. A nyitányon ismét egy sikerre és bizonyításra vágyó ukrán nemzeti csapattal számíthatunk majd, akik az "új" stílusukkal ugorhatnak neki a svédeknek. A svédeket Európa egyik legjobb védelmével rendelkező együtteseként ismertük, Erik Hamrén irányítása mellett azonban ez valamelyest változott. Ezt szerencsére közvetlenül is tapasztaltuk a budapesti 2-1 során. A svéd kapitány is egy nyitottabb, támadóbb szellemű együttest alakított ki, ennek is köszönhető, hogy tavasszal is "adok-kapokos" mérkőzéseket vívtak. A horvátok, az izlandiak és a szerbek is betaláltak a ketrecükbe. Majstorovic kiesése miatt kissé labilisnek tűnő védelem mellet azonban egy bombaerős Ibrahimovic, Toivonen kettőssel rendelkeznek előre játékban. Ismerjük őket jól, rettentő erős, robosztus tankokról van szó, akik lábbal és fejjel is iszonyú veszélyt jelentenek az ellen kapujára. Az olimpiai Stadionban egyáltalán nem biztonsági futballra számítok, a hazaiaktól ugyanolyan lelkes kezdeményező futballra számítok, mint amit a lengyelektől az első félidőben láttunk a nyitó találkozón. Remek kis játékosokkal rendelkeznek az előre játékban, minimális ünnepet várok az ukránoktól gól formájában, de az Ibrahimovic fémjelezte skandinávok sem maradnak majd találat nélkül a kilencven perc során, élvezetes több gólos összecsapásra számítok.
Eredmény: 2-1 (0-0)

2012. június 8., péntek

Hollandia - Dánia
(Labdarúgás, Euro 2012) Június 9. 18:00

tipp: Hollandia
odds: 1,72
office: bet365
tét: 10*

A hollandoknál a Cruyff, Van Basten éra után is van élet, s egy újabb ezüst generáció született a dél-afrikai világbajnokságon Sneijder vezetésével. Európában a spanyol, holland, német válogatott képes jó formájában zsák számra rúgni a gólokat, a mostani narancsos keretben is megvan a kellő muníció, mely kilövésre vár. Marwijk úgy néz ki megint remekül időzítette a formába hozást. Ennek is tudható be a felkészülés elejéről a Bulgária elleni hazai 1-2 -es pofon, ami kijózanítólag hatott a tulipánosokra, az Eb közeledtével azonban már beindult henger, 2-0 -ra "pipálták" Szlovákiát, szegény észak-íreknek hat gombóccal a hasukban kellett hazakullogniuk. A csatárok főleg Van Persie formája ad okot a bizakodásra, de Affelay és az angolok ellen fűbe harapó Huntelaar is megtalálta a góllövő cipőjét. A dánokra a 92 -es győzelem óta nem illik a kis csapat, meglepetés csapat jelzőt aggatni, de mégis a "B" jelű csoport papíron leggyengébb együttesét tisztelhetjük személyükben. A korábban Laudrupék által fémjelzett, majd Tomasson által tolt szekeret nincs ki átvegye, nincs igazi vezéregyénisége a dán dinamitoknak. Ráadásul a jó öreg Morten Olsen nem számíthat a dánok rutinos védőjére Poulsenre sem, így pedig nehéz lesz összehozniuk egy jól záró védőfalat. A felkészülés nem sikerült jól, hiszen valamire is való ellenfeleik, az oroszok és a brazilok is könnyedén két gólos különbséggel múlták felül az északiakat. A ráhangoló meccsük eredményben már szebbre sikeredet, de a mai aussi válogatottat nem lehet egy lapon említeni Európa topcsapataival. A dánoknál egy igazi klasszist, Bendtnert lehet felmutatni, de ő is kevésnek, erőtlennek tűnik kellő támogatás nélkül. A hollandok bombaformában várják a kontinensviadal kezdetét, ez a támadóalakulat, a Robben, Sneijder, Affelay, Van Persie négyes gólokban mutathatja meg tudását, a dánokban nem érzem a kellő átütőerőt. A narancsmezesek két gólját alapból várhatjuk a dánoktól maximum egy bekotort Bendtner találatra számítok, ezt nézve a hollandus siker már garanciának is vehető!
Eredmény: 0-1 (0-1)
Lengyelország - Görögország
(Landarúgás, Euro 2012) Június 8. 18:00

tipp: X2
odds: 1,94
office: unibet
tét: 10*

Óriási a foci láz Lengyelországban, mindenki a pénteki kezdősípszót várja a majd 40 milliós országban. Ilyenkor természetes dolog, hogy saját maguk a is lengyelek egészséges önbizalommal néznek a torna elé, s a közvélemény is reális továbbjutást osztott a polákoknak. A csapat remek nevekből áll, ott van az "aranyos" dortmundi különítmény a Piszczek, Blaszczykowski, Lewandowski hármas, de említhetjük a bordeauxi Obraniakot és a Celtices Brozeket is tőlük várja a nép a találatokat. A felkészülési eredménysor azonban nem sikeredett melldöngetősre. Emlékezhetünk novemberben Franczisek Smuda fiai ellenünk is alaposan megszenvedtek, végig a kezükben tartották az irányítást, de csak egy ajándék Vanczák Vili góllal bizonyultak jobbnak. Azóta a bosnyákok, a lettek és szlovákok ellen rendre minimális vékonyka 1-0 -val hozták a meccseket, illetve egy barátságos 0-0 -ba torkollott a luzitánokkal vívott tesztjük, utoljára pedig előre tervezve, az önbizalmat növelvén az andorraiaknak rúgtak egy könnyed négyest. Ez lehet a saját maguk megtévesztése is, nyugodtan kérdezhetjük. Az isteni Rehagel uralkodása véget ért, a 2004 -ben Eb -t nyerő görögök új vezért választottak a portugál Fernando Santos személyében. A portugál tréner megmaradt a jellegzetes, korábban sikereket hozó taktikánál, biztos, szervezett védekezés, veszélyes kontrára éhes támadók Gekkasszal, Saplingidisszel, Samarasszal a fedélzeten. A tesztmeccsek is ezt tanúsították minimális támadható felület, kevés gólt tartalmazó kilencven percek. A középmezőny elejéhez tartozó belga-szlovén kettőssel szemben is egy 1-1 -es remit szolgáltattak, az örményeket pedig szépen egy gólos előnyüket tartván biztosan hozták a hellének. A legtöbben a nyitómeccsen a hazai közönség által támogatott lengyelek sikerét várják, a fogadóirodák oddsai is vészesen esnek a hazaiakra. Emlékszünk 2004 -ben épp a nyitó meccsen leckéztették meg a portugál házigazdát Hariszteászék (1-2) vagy egy friss emlék a konkrétan ugyan nem ide tartozó BL döntőről, ahol a hazai pályán szereplő Bayernt a talajszinttel egyenlő oddsokkal fricskázta meg Münchenben a Chelsea. A görögök nagyon tudnak védekezni és életveszélyesek a kontráik, a lengyelek támadó részlegükben nem találták meg a kellő ritmust, kérdés, hogy pontosan a rajtra időzítik e a gólzsákjuk megnyitását. Tény nem a görögök nyújtják a legélvezhetőbb futballt, ám amit tudnak a védekezést azt magas szinten művelik, s a hirtelen meglepetésszerű csapásaikat is rendre beviszik egy-egy találattal. Ezért is veszélyes ellenfél a nyitó mérkőzésen a lengyel házigazdának a görög. Nagyon nagy az elvárás a lengyel barátainkkal szemben, míg a görögök teljes nyugalommal teher nélkül nyitányozhatnak, ez is az ő esélyüket növeli. Ünnepre készülnek a rendezők, nagy vígadalomra, ám a görögök szervezett futballjukkal az utóbbi időben nehézkes támadójátékot mutató ellenfelüket meglephetik. A kék mezesekben egy ikszet mindenképpen benne érzek péntek este.
Eredmény: 1-1 (1-0)

2012. június 6., szerda

Petra KVITOVA - Maria SHARAPOVA
(WTA, Roland Garros) Június 7. 16:20

tipp: Kvitova +4,5 game
odds: 1,78
office: pinnacle sport
tét: 10*


A wimbledoni bajnoknő, Kvitova a vártnál sokkal nehezebben, kínok közepette jutott túl a kiemelés pozíciót még hírből sem ismerő ellenfelein. Alaposan megszenvedett a morva lány, de ez a szenvedés legfőképpen saját magának köszönhető, nincs formában, meccsek alatt is óriási hullámzásokat mutat be, képes nyerőket sorra gyártani, de a hibákat is futószalagon gyártani. Tavaly csúcsformában ütögetett Petra, most azonban tényleg messze van az akkori önmagától, ráadásul a Garroson még igazi vetélytárssal sem találkozott, nem lőhette be magát, nem tudni, hogy egy nagyobb minőségbéli ugrás mit hozhat ki belőle. Sharapova egyértelműen a Roland Garros első számú esélyese, a Zakopalova elleni kisebb megingástól eltekintve, magabiztosan jutott túl a feladatokon, igaz olyan fantasztikus, sokat tapasztalt GS ellenfele neki sem akadt. Látva Masha könnyedebb továbbjutásait és Kvitova bukdácsolását, sem következtetnék arra, hogy sima orosz siker várható. Kvitova -t két szettben lenyomni nem nagyon szokták, ha ki is kap azt két szoros szettben vagy szettnyeréssel a tarsolyában teszi meg. Sharapova Wimbledonban meghajolt a döntőben Kvitova előtt, az a blokk felengedni látszik az AUS Openen és a stuttgarti viadalon aratott szoros győzelmekkel, de a hangsúly a "szoros" jelzőn van. Sharapova is vesztegette el az adogatásait Zakopalova ellen számtalanszor, de az olyan könnyed sikernek tűnő Kanepi elleni meccsen is ajándékozott adogató játékot. Kvitova, ha egy kicsit is összekapja magát, akkor jó lehet Masha megszorítására. Én is az orosz szőkeség döntőbe jutását várom, de nem könnyed diadalmenettel, a 6:4,6:4 -es egy-egy breakelt szettes vereséget minimálisan elvárom a TOP5 -ös cseh lánytól még rossza oldalát mutatva is.
3:6,3:6
Sara ERRANI - Samantha STOSUR
(WTA, Roland Garros) Június 7. 14:10

tipp: Stosur
odds: 1,50
office: bet365
tét: 10*


Az idei női RG meglepetés embere az olasz Errani. Kérdés mennyire meglepetés, ha azt nézzük, hogy egy talján leányzóról van szó, aki salakon érzi a legjobban magát, s s orra nyerte a felvezető tornákat akkor nem, de ha azt nézzük, hogy ilyen siker közelébe sem ért ezidáig nagy tornán akkor lehet meglepetésnek nevezni. Megbabonázta a nagyot ütő ellenfeleit, Ivanovic, Kuznetsova és Kerber is beleszalad a taktikus, futós olasz késébe. Az előző ellenfelei mondhatnám azt eszetlenül futottak bele a vereségbe, Ana jó kezdés után hagyta kibontakozni az olaszt, vesztére, míg Kuzni és Angelique már a ramaty kezdésükkel megalapozták a későbbi bukásukat, az olasz pedig az előnye tudatában, elhitte igenis továbbjuthat a találkozókon. Ezekből a szituációkból a két évvel ezelőtti finalista Stosurnak le kell vonni a hasznosítható tanulságokat. Az aussinak megvan a határozott játéka, s rutinért sem kell a boltba mennie. Errani számára még nagyon újnak tetszik ez a "magaslati levegő", kérdés, hogy egyáltalán megtud e birkózni a "friss levegő" beszippantásával, már több példát is láttunk, hogy a nagy meglepi menetelők leblokkoltak a döntő kapujához érvén. Stosurnak megvan a receptje Erranira, eddigi találkozásaikat egytől egyig nyerte, 5-0 -ra vezet, ebben a hónapban a Forro Italicon is két szettben verte a hazai közönség előtt ütögető olaszt. Úgy vélem Stosur a rutinjával felőrli a GS elődöntős újoncot és magabiztosan jut két év után újra a párizsi döntőbe.
7:5,1:6,6:3
Kaia KANEPI - Maria SHARAPOVA
(WTA, Roland Garros) Június 6. 14:00

tipp: Sharapova -1,5 set
odds: 1,83
office: pinnacle sport
tét: 10*


Két határozott, erőre építő lány találkozik a női negyeddöntők második napjának nyitó mérkőzésén. Kaia Kanepi ilyen magasságokat nem nagyon élhetett át GS tornákon, új neki ez az érzés. Mérkőzéseit eszeveszett iramba kezdi ám láthattuk a legutóbbi mérkőzésén, mikor belegondolt hova is jutott majdnem saját magát verte meg azzal, hogy kiengedte kezéből az irányítást. Mind Wozniacki, mind a fiatal Rus ellen voltak nehéz szituációi, a dán csak kisegítette a végén pár kontrollálatlan ütéssel, míg a hollanddal szemben még időben kapcsolt az észt, ezt a meccset csak a saját játékával nyerheti. Ez a saját, lüktető játéka azonban lehet önmagában kevés lesz egy koncentrált, s talán az idei Roland Garros legkellemetlenebb találkozóját már letudó hosszú lábú szőkesége ellen. Maria Sharapova alaposan megszenvedett Zakopalova ellen, amit a nedvesebb időjárásnak és a cseh feleség ambiciózus játékának is köszönhetett, akaratlanul még a salakkal is közelebbi ismeretséget kötött Maria. Kanepi is a gyors játék híve, tehát az esetleges hűvösebb, nedvesebb időjárás nem okozhat akkora gondot, Sharapova rutinos GS versenyző számára ezen a szinten is automatikus a legjobb teniszének prezentálása. Kanepi furcsa kimondani, de rutintalan az ilyen helyzetekhez, s a már említett Wozniacki és Rus elleni megingásai az a gondolatot erősítik bennem, hogy az orosz lány két szettben is képes lesz megoldani a szerdai feladatot. Mire az észt lány feleszmél, hogy hol is van, s kivel játszik Maria már szett és break előnyben ütheti a kicsi sárga labdákat, ami az előzőekben belefért, az a világranglista első helyére pályázó Sharapova ellen "halálos ítéletet" jelenthet a balti lányra nézve.
2:6,3:6

2012. június 4., hétfő

Sara ERRANI - Angelique KERBER
(WTA, Roland Garros) Június 5. 14:00

tipp: Kerber
odds: 1,73
office: sportingbet
tét: 10*


Remek játékos az olasz Errani, ezt Budapesten is megtapasztalhattuk, ha csak az eredményeit nézzük akkor is "elájulhatunk", de én nem teszem. Az óriási akarás, munkabírás mellé az ellenfelek csődjei is kellettek, hogy eddig juthasson a bolognai leányzó. A Kuznetsova által kiütött, rémisztő napot kifogó Radwanska Madridban kék salakon 6:0,6:1 -el alázta a kissé fáradt Erranit, a TOP játékosoknak határozottsággal és a koncentráltság párosításával legyőzhető ellenfél. Dellacqua is lopott szettet a mélynövésű olasztól, Ivanovic a kezéből engedte ki a már meglévő továbbjutást, a Radwanska ellen látott Kuznetsova pedig hihetetlen indiszponáltan, rengeteg hibával ütögetett, törvényszerű volt a bukása az orosznak ilyen játékkal, egyszerűen bal lábbal kelt fel. Tehát az ellenszer a határozott, agresszív játék lehet, amivel Kerber mindenképpen rendelkezik, ő képes lehet kontroll alatt tartani Erranit, hogy ne tudjon fickándozni, ne adjon teret a kibontakozásra a hosszabb labdamenetekben. Eddigi egyetlen év eleji hobarti találkozásuk gyors pályán nagyon sima két szettes germán sikert hozott, most lassabb felszínen is Angelique dominanciáját várom. A németnek nagyobb pakli van a kezében, van módja a variálásra, s az irányításra, ha jól keveri a lapjait akkor két szettben is megoldhatja a feladatot és a US Open után a Roland Garroson is négy közé ütheti magát
Na LI - Yaroslava SHVEDOVA
(WTA, Roland Garros) Június 4. 14:15

tipp: Shvedova +5,5 game
odds: 2,26
office: pinnacle sport
tét: 10*


A címvédő kínai Li tavaly úgy nyerte meg a Roland Garrost, hogy előtte több helyen is hangoztatta egyszerűen utálja a salakot, s várja minél előbbi füves szezon kezdetét. Erre megnyerte a tornát. Az idei rajtja is tükörsimára sikerült, ám látva a felvezető tornákat én úgy gondolom egy magát önbizalomban felépítő, nyerni akaró, a kishitűség elemeit messziről elkerülő rivális megnehezítheti az ázsiai dolgát. Shvedova kihagyások, megannyi hányattatás után úgy néz ki visszatért a legjobbak közé, nem véletlen, hogy az előző körös Suarez-Navarro felett aratott győzelmét még maga is megkönnyezte. Fontos, hogy meri játszani az irányító jellegű teniszét a kazah, ennek köszönhető a Li -hez hasonlatosan tükörsima szettveszteség nélküli menetelése is Arvidssonnak például egy gamet engedélyezett csupán. A tavasz elején még Babos Timinek is sikerült elkapnia, volt honnan visszajönnie Yaroslavanak, de sikerült, ez bizton kijelenthető. A kínai számára rágós falat lesz, a szívós kazah addig tartani tudja majd határozottságával a lépést, míg el nem kezd "gondolkodni". Li McHale ellen tanúsított kihagyásai intő jelek, ha ezek újból előfordulnak akkor nagyobb meglepetésre is sor kerülhet, ám azt, hogy nem adja olcsón a bőrét az underdog kazah arra nagyon jó esélyt látok, ez lesz az első meccs, ahol igazán megizzasztják majd az előző körben meglepően ideges kínait.
3:6,6:2,6:0

2012. június 2., szombat

Jo-Wilfried TSONGA - Stanislas WAWRINKA

tipp: Wawrinka
odds: 2,05
office: bwin
tét: 10*


Tsonga számára a tavalyi év rémálma következik. Az, hogy a rémálom megismétlődik az rajta is múlik. Wawrinka tavaly -2 szett hátrányból és 1:4 harmadik szett vesztett helyzetéből, egy emlékezetes elütéssel, mely után a francia elhasalt a salakon megfordította a mérkőzést! Az idei Grrost is hasonlóan kezdte Tsonga, mint a korábbiakat, kisebb kilengésekkel Kuznetsov és Stebe ellen szettet vesztve, Fognini ellen pedig mindegyik felvonásban kissé szenvedve, de szettveszteség nélkül nyervén találkozóját. Wawrinka ellen az ilyen kihagyások könnyen a történet végét jelenthetik. Az előző körben Stanislas megmutatta mekkora harcos, s az elején mutatott ki nem kényszerített hibákon felülemelkedve, taktikus játékkal, szó szerint kifárasztotta Simont, s az ötödik szettben megette a francia kisembert. Ugyanez a veszély Tsonga -t is fenyegeti, mert ha ismételten beleereszkednek egy hosszabb mérkőzésbe, mint tették azt tavaly, abból mindenképpen a svájci fog kijönni győztesen. Tsonga ezzel a nagy tömeggel fizikálisan nem bírja a maratoni ütközeteket, erre már több példát láttunk már. Wawrinkanak arra kell törekednie, hogy a szenzációs egy kezes fonák nyerői mellett labdamenetekben is fárassza Tsongat. Tavaly gyönyörűen levezetett forgatókönyvben sikerült Stanislas számára a bravúr, salakon nálam ő a favorit csak követni kell a kitaposott ösvényt, s az előzetesen nehéznek tűnő feladat máris egyszerűbb matek feladattá válhat.
Santiago GIRALDO - Andy MURRAY
(ATP, Roland Garros) Június 2. 13:00

tipp: Murray
odds: 1,36
office: bet365
tét: 10*

Andy Murray alaposan ráijesztett szurkolóira a Nieminen elleni első szettben, a derék fájdalma úgy látszott legyőzi, ám csak belemelegedett, s a kilátástalannak tűnő helyzetéből lemosta a finn teniszezőt a pályáról. A mai újabb falat a kellemetlen stílusú kolumbiai Giraldo, aki agresszív játékra képes, nem véletlen, hogy Tomic -t is félre rakta az útból. A legnagyobbak ellen azonban kevés a játéka, nem annyira játékügyes, pár hete Barcelonaban már megütköztek, ott mindösszesen három game -re tellett a dél-amerikaitól. Andy Murraynek kötelező a győzelem, ha pedig megmakacsolná magát a kisebb sérülése, akkor feladásra kerül sor, így pedig visszakapják a fogadók a pénzüket, ha úgy nézzük nem is veszíthetünk ezen a találkozón!
3:6,4:6,4:6

2012. június 1., péntek

Ausztria - Ukrajna
(Barátságos válogatott mérkőzés) Június 1. 20:30

tipp: 2,5 gól fölött
odds: 2,08
office: unibet
tét: 10*


Négy éve még a sógorok készültek rá nagy buzgalommal a saját rendezésű Eb -re, most közvetlenül a kontinensviadal előtt pedig az idei egyik társrendezőt látják vendégül. Négy éve a bizakodás mellett egy harmatos osztrák keret futhatott ki az Eb meccsekre, most többszínűnek tűnik a keretük, már a nemzetiségeket is nézve vannak török és szláv vérű osztrákok is a keretben, akik előrelendíthetik a korábban túlzottan is sablonosnak tűnő focit. Marcel Koller kapitány ráncba szedte az övéit, az idei egyetlen finnek elleni ütközetet magabiztos játékkal, végre támadófocival nyerték 3-1 -re a szokásos Janko góllal többek között. A vendégségbe érkező Blohin tanítványok remek passzban vannak, kiváló góldús találkozókon élesítették formájukat az Eb -re, az elmúlt öt felkészülési találkozójukon 13 gólt termeltek, a csatárok többek között Voronin is megtalálták a gólgyártó cipőjüket. Minden adott egy szórakoztató, a nyarat köszöntő többgólos barátságos mulatsághoz. Az elmúlt időkhöz képest bátrabban támadó osztrákok a novemberi odavágós barátságos vereségért szeretnének visszavágni (1-2), az ukránok pedig tartani a pár napja az észtek ellen tanúsított lendületüket (4-0), ahol 50 perc alatt ledarálták az ellenfelüket. Két vállalkozó szellemű válogatott összecsapásán, tehát sok gólt, jól szórakozó közönséget várok.
Eredmény: 3-2 (1-0)
David GOFFIN - Lukas KUBOT
(ATP, Roland Garros) Június 1. 18:00

tipp: Kubot
odds: 1,60
office: pinnacle sport
tét: 10*


A polák táncos a tavalyi szintén sikeres Roland Garros után idén is remekül időzített a legfontosabb eseményre sikerült összekapnia magát. Ami külön örömteli a részéről, hogy az első két fordulós találkozóját szett levesztése nélkül abszolválta, a Serra elleni meccsét rendkívüli magabiztossággal húzta be, ami a következő körre még nagyobb önbizalmat kölcsönözhet számára. Ellenfele a fiatal belga Goffin lesz, aki most próbál tartósan kitörni a Challenger szintről ügyes játékosról van szó, ám fejben még erősödnie kellene, hogy nagyobb eredményeket is elérhessen. Az első két körben, két igazi nagy öreget Stepaneket és Clement -t hosszú öt-öt szettes találkozókon győzte le, a hullámhegyeiről, völgyeiről a Stepanek elleni 2:6 és a Clement által kiosztott 0:6 -os szett is sokat mesél számunkra, igaz ebből is képes volt felállni. Magasabb szinten játszó ellenféllel szemben azonban kérdés kap e ilyen lehetőségeket, mert Kubot most megtalálta a hozzá passzoló energikus, pontos teniszét, ami a frusztrált belgának nem jó hír. Kubot frissen várja a harmadik kört, Goffin a selejtezőt végig küzdve, a főtáblán már 10 szettet végig nyomva, alapjában is a lengyel GS rutinjából fakadóan Kubot továbbjutását várnám, az előzményeket tekintve pedig még biztosabb vagyok benne.
7:6,7:5,6:1