2014. október 12., vasárnap

Ivo KARLOVIC - Federico DEL BONIS
(ATP Vienna)   Október 13.   12:00
Jarkko NIEMINEN - Albert RAMOS-Vinolas
(ATP Stockholm)   Október 13.   18:30



tipp: Karlovic és Nieminen
odds: 1,33 és 1,28
office: bet365

A héten Európa különböző fővárosaiba látogatnak az ATP legjobbjai. A szomszédunkban Bécsben akár Murrayt is megcsodálhatjuk, de Stockholmban és Moszkvában is szép kis mezőny gyűlt össze, ez utóbbival tornával érdemes vigyázni a múltból is tanulva.

Két mérkőzést emeltem ki az óriási választékból. Próbáltam olyan párosításokat választani, ahol a borítás, a terembeli hangulat, körülmények már alapjában előnyt jelenthetnek a választottamnak, de normál esetben is favoritként léphetne pályára gyors borítás esetén.

A bécsi látogatást választotta a rutinos sokat megélt horvát égi meszelő Ivo karlovic is. A horvát a tavaly megélt betegsége, félig lebénulása után, ismételten a legjobbak közé ütötte magát, s a tágabban vett elit ajtaján kopogtat újból. A jó formáját a múlt heti shanghaji, friss US Open győztes honfitárs, Cilic elverése is bizonyítja. Iszonyatos erejű szervái azonban még jobban érvényesülnek teremben, ahol pár százalékkal pluszban gyorsulhatnak a kezdő ütések, legtöbbjük pedig ász értékű adogatásként segítheti majd  a hatalmas mérettel rendelkező Ivot. Nem véletlen, hogy Karlovic a adogatási sebesség világrekord harmadik helyezettje , amit három éve egy németek elleni Davis Cup páros mérkőzés keretein belül ért el 251 km/h szervájával. Idén a terem szezonban az év elején már letette a névjegyét Memphisben, ahol a döntőig menetelt, s végül csak a címét akkor ismételten megvédő idei US Open döntős Nishikori előtt hajtott fejet.

Nyitókörös ellenfele a salakspecialistának számító Del Bonis, aki erőlködött idén kemény pályán is, de a sorozatos sikerek elmaradtak, kisebb felvillanások mellett, legtöbbször csak a tisztes helytállásra futotta, amit az idei  3/12 -es negatív kemény pályás rekordja is mutat, emellett pedig két füves fellépését is bebukta. Fedettpályán idén még nem próbálkozott, ebben egyértelműen otthonosabb, rutinosabb Karlovic. A folytonos nyomás alatt tartással Karlovic elbizonytalaníthatja majd argentin riválisát, aki hajlmaos is az ilyesfajta "froclizás" felvételére.

Stockholmban érezvén a haza közelségét Nieminen majdhogynem hazai pályán teniszezhet majd. A hazai pálya feeling és a remek forma pedig együttesen akár egy hosszabb menetelést is eredményezhet a 2011 -es döntős számára. Nieminen remek formájáról már Kuala Lumpurban is meggyőződhettünk, ahol három nyert mérkőzés után az elképesztő sorozatot produkáló Nishikori ellen kapott csak ki, úgy, hogy még szettet is csent a felkelő nap országát képviselő teniszeőtől. Tokyoban  a malajziai menetelés után jobbnak látta feladni a küzdelmeket, de most újra tiszta fejjel, felkészült fizikai állapotban ugorhat neki az aktuális feladatnak. Amikor elemében van Jarkko, akkor a közepes szintet képviselő, különösebben nagy ütőerővel nem rendelkező ellenfelekt a saját megszokott ritmusával könnyedén tudja leütni a pályáról. Ez történt a közelmúltban például Stakhovskyval Metzben 6:1,6:4 vagy a már említett maláj menetelés során Andujar 6:3,6:4 is.

Ma is egy salakos ibériai lesz az ellenfele, aki az elmúlt hónapokban a US Open első körös sima 3-0 -ás vereségét leszámítva be se szagolt a kemény pályák környékére. Ramos-Vinolas számára csak most kezdődik a fedett szezon, ami óriási hátrány a lendületben lévő, a ritmust megszerző Nimeninen ellenében. Ramos-Vinolas amúgy sem kedveli a "bezártságot", pályafutása során rendkívül negatív élményei vannak a fedett sportcentrumokról, 9/26 -os mérlege is önmagában mesél a kellemetlen élményeiről. Taval ynégy próbálkozásának egyikét sem koronázta siker. Egy sz, mint száz Ramos-Vinolas salakonelkaphatná Jarkkot, amire már volt is példa idén Monte carlóban, de kemény pályán, ráadásul fedett viszonylatban minden a feje tetejére fordul, minden Nieminen sikerét segíti majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése